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GLOBALG.A.P. lançou versão 6.1 da Cadeia de Custódia (CoC) a 08 de novembro de 2022

25 Nov. 2022
noticia

O GLOBALG.A.P. lançou versão 6.1 da Cadeia de Custódia (CoC) a 08 de novembro de 2022. A CoC v6.1 será válida para auditorias após 1 de janeiro de 2023, e tornar-se-á obrigatória após 01 de Julho de 2023. Todas as auditorias do CoC após 01 de julho de 2023 têm de ser realizadas na versão 6.1 da CoC. 

 

Notifique os seus Clientes

Os OC's são gentilmente convidados a informar os seus clientes que as auditorias após 01 de janeiro de 2023 podem ser realizadas utilizando a versão 6.1 da CoC, mas têm de ser realizadas na versão 6.1 da CoC a partir de 01 de julho de 2023.  As empresas devem utilizar a nova lchecklist CoC v6.1 para a auto-avaliação.

 

O que há de novo na versão 6.1?

Foram feitas alterações:

  • Regulamento Geral CoC (GR)
  • Pontos de Controlo e Critérios de Conformidade CoC (CPCCs)

 

Alterações Regulamento Geral CoC

As alterações ao Regulamento Geral (GR) são principalmente clarificações dos requisitos existentes.  Em comparação com a CoC v6.0, estas alterações são:

  • Alinhamento com a atual versão 6 do IFA.
  • Clarificação da definição de subcontratado.
  • Esclarecimento sobre a definição de produtos misturados.
  • Clarificação dos critérios de amostragem das lojas de retalho e cadeias de restaurantes.
  • Clarificação dos requisitos dos centros de distribuição de lojas de retalho, incluindo a necessidade de certificação CoC para centros de distribuição de lojas de retalho ao vender produtos com menção GLOBALG.A.P. a outras empresas fora da rede de lojas de retalho.
  • Clarificação da certificação GLOBALG.A.P. para subcontratados. Os certificados IFA e PHA foram incluídos como certificações aceites para subcontratados de alto risco.
  • Para frutas e legumes, a definição do âmbito de aplicação inclui agora produtos que são processados. O processamento pode ser corte, fatiagem, corte em cubos, congelação, e/ou congelação rápida (IQF), na medida em que o produto original permanece visivelmente reconhecível.
  • Novos campos adicionados no modelo de certificado em papel CoC, que inclui o número do certificado GLOBALG.A.P. e uma lista de subcontratados de alto risco.

 

Pontos de Controlo e Critérios de Cumprimento

As alterações aos Pontos de Controlo e Critérios de Conformidade (CPCC) foram feitas após comentários recebidos por diferentes partes interessadas. Esta atualização aborda diretamente as questões pouco claras que foram identificadas. Algumas alterações gramaticais foram feitas, no entanto, o conteúdo e a intenção continuam a ser os mesmos. Em comparação com a CoC v6.0, estas alterações são:

  • Alterações na estrutura (ordem de alguns pontos).
  • Abordagem dos requisitos de balanços de massa.
  • Abordagem da comunicação dos novos subcontratados aos OC's.
  • Abordagem da utilização da etiqueta GGN.
  • Duas novas recomendações abordando as perdas alimentares e os objetivos de redução de resíduos. Esclarecimento sobre o procedimento de autenticação do fornecedor de que apenas os fornecedores diretos (ou seja, aqueles a quem a empresa está a comprar os produtos), número GGN, CoC ou PHA, precisam de ser incluídos.
  • Clarificação de que a exigência de rastreabilidade utilizando o método de preservação de identidade e o método de segregação é aplicável a todos os tipos de produtos.
  • Fusão dos requisitos relacionados com a rotulagem dos produtos num único ponto de controlo.
  • Alinhamento com os requisitos de aquacultura IFA v6.
  • Clarificação dos pontos de controlo para lojas de retalho e cadeias de restaurantes através da criação de grupos de pontos de controlo aplicáveis a cada área da loja de retalho ou do grupo de cadeias de restaurantes (por exemplo, escritório central, centro de distribuição de lojas de retalho, loja de retalho e restaurante).

..

GLOBALG.A.P. launched Chain of Custody (CoC) v6.1 on 08 November 2022 in GLOBALG.A.P. document center. CoC v6.1 will be valid for audits after 1st January 2023, and it will become mandatory after 01 July 2023. All CoC audits after 01 July 2023 shall be conducted against CoC v6.1 

 

Notify Your Clients 

CBs are kindly requested to inform their clients that upcoming audits after 01 January 2023 may be conducted using CoC v6.1, but must be conducted against CoC v6.1 from 01 July 2023.  Companies shall use the new CoC v6.1 checklist for the self-assessment. 

 

CoC v6.1 update training for In-house Trainers (IHTs) 

All CBs and auditors currently approved for CoC v6.0 will be allowed to conduct CoC v6.1 audits. No extra training is required.  

CoC In-house Trainers (IHTs) shall internally train their approved CoC auditors about the changes in CoC version 6.1 using the edition update register. Evidence of the internal training shall be available during any integrity assessment.  

New CoC IHT trainings will be held according to v6.1 from now on. Existing CoC IHTs are not obliged to follow a new CoC v6.1 training, but may attend voluntarily. 

 

What is new in version 6.1? 

Changes have been made in the:  

. CoC General Regulations (GR)

. CoC Control Points and Compliance Criteria (CPCCs) 

 

CoC General Regulations updates  Changes in the General Regulations (GR) are mainly clarifications of the existing requirements. Compared to CoC v6.0, these changes are:  

 Alignment with current IFA version 6 language and style guide.

  • Clarification of subcontractor definition.
  • Clarification on mixed products definition.
  • Clarification of retail store and restaurant chains sampling criteria. 
  • Clarification of retail stores distribution centers requirements, This includes the need for CoC certification for retail stores distribution centers when selling products with GLOBALG.A.P. claim to other companies outside the retail store network.
  • Clarification of GLOBALG.A.P. certification for subcontractors. IFA and PHA certificates were included as accepted certifications for high risk subcontractors.
  • For fruit and vegetables, the scope definition now includes products which are processed. Processing may be cutting, slicing, dicing, freezing, and/or quick freezing (IQF) to the extent that the original product remains visibly recognizable.
  • New fields added on the CoC paper certificate template, that includes the GLOBALG.A.P. certificate number and a list of high risk subcontractors. 

 

 

Control Points and Compliance Criteria    Changes to the Control Points and Compliance Criteria (CPCCs) were made after comments received by different stakeholders. This update directly addresses the unclear issues identified. Some grammar changes were done however, the content and intent remain the same. Compared to CoC v6.0, these changes are: 

 

  • Changes in structure (order of some points).
  • Addressing mass-balance requirements. 
  • Addressing new subcontractors’ communication to CBs. 
  • Addressing the use of GGN label visual. 
  • Two new recommendations addressing food losses and waste reduction goals. Clarification on the supplier authentication procedure that only the direct supplier’s (i.e., the ones from which the company is buying the products) GGN, CoC or PHA number need to be included.
  • Clarification that traceability requirement using identity preservation method and the segregation method is applicable to all type of products. 
  • Merge of the requirements related with product labelling in one unique control point.
  • Alignment with the IFA v6 aquaculture requirements. 
  • Clarification of the control points for retail stores and restaurant chains by the creating control point groups applicable to each area of the retail store or the restaurant chain group (e.g. central office, retail store distribution center, retail store and restaurant). 

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